Konkurs ma na celu promocję i prezentację działalności Kół w zakresie społecznym, kulturalnym i edukacyjnym.
Uczestnikami Konkursu mogą być Koła Gospodyń Wiejskich wpisane do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia skupiające kobiety z terenów wiejskich, których statutowym celem działania jest w szczególności rozwój kultury ludowej, w tym kultury lokalnej i regionalnej, promocja i pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych, a także działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych.
Konkurs zostanie przeprowadzony w dwóch etapach: wojewódzkim i ogólnopolskim.
Etap wojewódzki odbędzie się w formule online, natomiast etap ogólnopolski planowany jest w siedzibie Państwowego Zespołu Pieśni i Tańca „Mazowsze”.
Dokładne terminy naboru do konkursu znajdziecie Państwo w załączonym Regulaminie.
Zadaniem uczestników będzie przygotowanie i prezentacja potraw z wykorzystaniem ziemniaków, w tym specjałów kuchni regionalnej oraz obrzędu/zwyczaju żniwnego lub dożynkowego charakterystycznego dla regionu reprezentowanego przez Koło, w formie inscenizacji słowno-muzyczno-ruchowej.
Dla Laureatów Konkursu przewidziane są nagrody rzeczowe i pieniężne.
Ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród odbędzie się podczas Dożynek Prezydenckich 2023 w Warszawie.
Koła, które zostaną Laureatami Konkursu będą miały możliwość zaprezentowania swojej działalności na stoisku wystawienniczym podczas Gościńca Prezydenckiego.
Karty zgłoszenia oraz dokładne kryteria oceny znajdziecie Państwo poniżej w załączonym Regulaminie.